Nötgröt med tillbehör

En bra start på dagen kan sätta tonen för hur resten av dagen kommer att bli! Att grunda med bra protein och nyttiga fetter ger inte bara kroppen näring och vitaminer. Det ger även ett stabilt blodsocker, minskad hunger och en stabilare energinivå (vilket på sikt också minskar inflammationer). Bra va!
Att börja dagen med något varmt känns ofta bra nu på hösten & vintern. 
Receptet går att variera efter vad man tål och gillar. Prova er gärna fram till era favoriter.


Ingredienser

2 paranötter

0,5 dl valnötter

0,5 dl solroskärnor

3 msk chiafrön

1 msk ghee eller MCT-olja

1 tsk kanel

1 tsk vaniljpulver

1 nypa havssalt

1 mått kollagen (valfritt)

Knapp 1 dl nötmjölk (mandel, kokos eller annan)


Recept

Mixa nötter och solroskärnor något. Behöver inte bli till ett mjöl utan lite grövre bitar kan vara kvar.

Lägg i kastrull och tillsätt resten av ingredienserna.

Värm och sjud ihop till en gröt. Tillsätt mer vätska om det behövs.

Servera med nötmjölk, bär, chiasylt, lite frukt (om du vill), nötsmör & kokosflingor eller kakaonibs. Ta det du har hemma!


Tips

Testa gärna andra nötter som cashew, mandel eller hasselnöt.

Använd hellre bär än frukt så blir sockerhalten lägre. Använd i så fall torkad frukt. 1 torkad dadel eller plommon innehåller järn, vitaminer & mineraler.

Genom att inte mixa nötterna helt till ett mjöl, utan låta bitar vara kvar, tuggar du gröten och äter långsammare. Detta främjar matsmältningen och näringsupptaget eftersom matsmältningen startar i munnen.

Tål du ägg kan du blanda ner ett ägg också. Ger extra protein och näring.

Blötlägg gärna nötter och fröer innan användning. Detta minskar halterna av fytinsyra och andra antinutrienter, ämnen som hämmar vår matsmältning, binder mineraler och kan skapa inflammationer. Lägg nötter & fröer i en glasbruk och fyll upp med vatten. Låt stå framme över natt. På morgonen, häll av vattnet, skölj dom. Färdiga att använda!


IMG_7679jpg