Firar fem år som frisk

Nu har det gått ganska precis 5 år, augusti 2014, sedan jag hade mitt återbesök på reumatologen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Jag visste inte då att det skulle bli mitt sista besök där.
 


I tre månader hade jag då följt ett kostprogram som jag själv skapat efter allt jag läst på om autoimmuna sjukdomar och inflammationer. Jag förstod att det hade med tarmen att göra, en obalans i tarmfloran samt en alldeles för genomsläpplig tarmvägg. I kombination med detta kunde även vissa infektioner ligga bakom, tillsatser i maten samt den övriga livsstilen med stress som främsta faktor.
Jag hade på egen hand gått från att äta 6 olika mediciner, en ömmande handled, värkande bäckenleder och höga inflammationsvärden till att på återbesöket vara helt bra. Det var nästan så jag själv inte hade märkt hur bra jag mådde, utan läkaren fick berätta för mig att alla värden var bra, inga tecken på inflammation och jag hade ingen smärta när hon böjde och klämde på mina leder.
Jag kunde aldrig tro att det skulle bli mitt nya jag.

Nu 5 år senare mår jag fortfarande lika bra som jag gjorde då. Jag är som innan jag blev sjuk första gången, men kan tydligen inte kalla mig "frisk" för det kan man inte bli från kroniska sjukdomar.
Jag kallar mig själv symptomfri och medicinfri men i praktiken är det frisk.

Jag har också haft tid att fundera på varför vissa blir så provocerade av att man faktiskt kan läka sig själv och bli bättre (och i vissa fall helt bra). Vi pratar ju bara om mat. Inget annat.
Bra mat har inga biverkningar. Det borde räcka som första argument tycker jag.
 Riktig mat har inga biverkningar
Sen menar vissa att det inte finns studier på att kosten skulle hjälpa mot autoimmunitet och inflammationer men jo det gör det. Kanske inte jättemånga men av förklarliga skäl. Det finns nämligen ingen ekonomisk vinning att lägga miljoner på en studie där det inte finns ett patent att hämta hem. Du kan liksom inte ta patent på riktig mat (ännu).
Sen är det svårt att göra studier på kost. En randomiserad studie där du slumpas till att äta en viss kost fungerar inte riktigt eftersom du själv skulle märka vilken kost du åt och kanske påverka utgången på så sätt.

Däremot studier på tarmen, dysbios, en ökad genomsläpplighet och kopplingar till olika sjukdomar och dess orsaker finns det massor av. Kolla själva in Pubmed, ganska kul att kolla runt där om ni vill bekanta er med ämnet.
 
Tarmens koppling till sjukdom är det absolut hetaste forskningsområdet just nuSen kan man ju fråga sig om studier verkligen är nödvändiga för att du ska fatta ett eget beslut över din kropp? Ett beslut som inte innefattar några risker.
För mig räckte det med att läsa om 1 person som blivit bättre genom att lägga om sin kost. Det visade att det faktiskt gick.
Men sen hittade jag flera, 10-tusentals världen över, och när jag sen började förstå att faktiskt läkare inom funktionsmedicinen "behandlade" autoimmunitet med kost och livsstil var jag hemma!

Genom att gå till botten med vad som är orsaken till sina symptom kan man läka och bli frisk på riktigt. Kan du dessutom använda en metod utan biverkningar (mat) så har du allt att vinna!
Efter 5 år som frisk kan jag också säga att jag vann.Blir du bra så blir du bra, oavsett vad någon annan säger, tycker eller vad någon studie skulle visa. Det är först när du själv provar en kostomläggning som du ärligt kan dra egna slutsatser grundade på egna erfarenheter.

Så prova vetja!

Vill du läsa om Mat som medicins 5 steg till hälsa, kan du läsa här
Olika typer av antiinflammatorisk kost, kan du läsa om här.