Förstasida i Aftonbladet

Det blev en förstasida i Aftonbladet. Fantastiskt roligt att kostens betydelse nu får allt större plats i samhället. Fick berättat för mig att intresset är enormt just nu och man kan ju spekulera vad det beror på.
 


Vissa blir inte hjälpta av mediciner, har fortfarande symptom och smärta, vilket gör att de inte kan leva det liv dom själva vill. Andra vill inte äta mediciner alls och försöker hitta en annan väg bort från lidande och sjukdom. Senaste årens forskning på tarmen och dess bakterier, kroniska inflammationer och autoimmunitet har fått upp ögonen på många att vad vi äter och hur vi lever påverkar vår hälsa! Ganska självklart egentligen men ofta vill vi ha "bevis" på att det fungerar.
Levande bevis är de bästa enligt mig. Det var när jag själv läste om verkliga berättelser och om hur de blivit friska som jag blev inspirerad på riktigt. Kan dom så kan väl jag!

Ät riktig mat
Tillför fermenterade livsmedel
Stressa ner

Det finns nu också många studier på hur och vilka livsmedel som påverkar oss, positivt och negativt. Processade livsmedel rubbar vår tarm och kan skapa låggradiga inflammationer. Så att lösningen skulle vara att äta riktig mat känns nästan för lätt för att vara sann - men nej. Det är så enkelt.

En annan orsak är brist på bra bakterier. Vår livsstil och kost har utarmat vår tarmflora men dessa bakterier kan vi fylla på med via tex fermenterade livsmedel. En sista hörnsten i läkningen är stress. Vi har alltid vetat att stress påverkar oss men nu har det också visats i studier att stress påverkar vår tarm och tarmflora. I sin tur påverkar tarmen vår hjärna och kan därför påverka vårt beteende, känslor, stress, oro och humör. Ett fantastiskt samspel som vi ska värna om. 

Tar vi hand om oss (kost, sömn, balans) så gör kroppen sitt bästa (starkt immunförsvar, inre lugn, frisk, smärtfri, symptomfri) för oss!90590635-y4rdQjpg90590704-76koGjpg