Om mig

Jag heter Therese och bor med man och tre barn i Stockholm. Jag har en fil.kand i biomedicinsk laboratorievetenskap samt en fil.mag i medicin (Karolinska Institutet) och har arbetat 20 år inom sjukvården med främst klinisk diagnostik (immunologi och patologi).
2015 utbildade jag mig även till licensierad kostrådgivare på Paleo Institute och driver sedan dess Mat som medicin.
Jag har även läst hälsopsykologi, cellbiologi samt näringsfysiologi.
Nu senast, 2021, läste jag ett masterprogram i molekylär medicin med inriktning Nutrition-Gut-Brain Interactions på Örebro Universitet, där vi studerade näringens koppling till tarmen och hjärnans funktion (och därmed också immunsystemets påverkan).

Min hälsoresa

Våren 2009, bara 3 månader efter att jag fött vårt tredje barn, insjuknade jag i en mycket ilsken reumatisk sjukdom (spondartrit/psoriasisartrit) vilket kom som en chock för mig och min familj. Till en början kom skoven några gånger per år men de sista två åren bestod i ett enda långt sådant med sjukskrivningar som följd. Jag fick prova alla mediciner som fanns men det var ingen som riktigt fungerade för mig. Tillslut kom jag inte upp ur sängen, fick använda kryckor och rullstol ibland. Två operationer har jag fått göra och flera gånger blivit inlagd med kommentaren "med alla dessa mediciner borde du inte ha såhär ont". Aldrig frågade man sig varför jag hade fått dessa inflammationer.

Med mina kunskaper om hur kroppen fungerar samt vad alla mediciner gör med min kropp tog det emot varje gång nya mediciner skulle provas. Särskilt när det blev tal om remiss till dagvården där man får infusioner var tredje månad för att försöka stoppa inflammationerna. Dessa mediciner kände jag igen från transplantationsavdelningen där jag jobbade i 10 år, alltså jag skulle få samma mediciner som man gav patienter som fått ett nytt organ. Där tog det stopp för mig.

Ingen undrade varför jag hade symptom, 
de bara konstaterade att jag hade det
Jag började leta efter information om människor som blivit symptomfria och medicinfria från sina autoimmuna sjukdomar och det dröjde inte länge innan jag hittade massor av berättelser.
Jag hittade också information om att använda mat som medicin, att problemen härstammade från tarmen och hur man inom funktionsmedicinen använder kost och livsstilsförändringar för att komma åt orsaken till sina symptom. Det fanns alltså läkare världen över som både såg på och behandlade autoimmuna sjukdomar och kroniska inflammationer på ett helt annat sätt, än det jag fått lära mig.

Inom funktionsmedicinen ser man människan som en helhet och menar att symptom inte kommer helt plötsligt utan anledning. Det finns alltid en underliggande orsak till påvisade symptom och dessa kan vara bl.a. infektioner, läckande tarm/dysbios, stress, toxiner, hormonella rubbningar och dysfunktionell matsmältning. Den genetiska orsaken utgör bara en liten del.
Istället för att endast behandla symptomen genom att trycka ner immunförsvaret stöttar och stärker man kroppen inom alla ovanstående områden. Vad alla dessa behandlare har gemensamt är att de börjar med kosten (så som läkekonstens fader, Hippocrates, myntade redan 400 f.Kr).

Idag är jag tacksam för att jag fick upp ögonen och vågade söka mig utanför de traditionella ramarna. Att jag
dessutom fick höra, redan från första besöket, att mina besvär var kroniska och att det inte fanns nånting jag själv
kunde göra åt dom, gjorde att jag tappade allt hopp och hela mitt liv skulle för alltid vara förändrat och påverkat.

"Låt maten vara din medicin
och medicinen vara din mat"
- Hippocrates

Min kostresa

Min kostresa började med paleo men det räckte inte fullt ut. Efter att ha kört en variant av GAPS i bara tre månader blev jag helt symptomfri. Jag kunde knappt tro att det var sant. Detta var 2014 och idag är jag fortfarande symptom och medicinfri och sedan 2016 utskriven från reumatologen.
Läs mer om kosten jag rekommenderar här.

Idag hjälper jag andra som vill förändra sin livsstil och prova en kost som förhoppningsvis ska ge dom de fantastiska uppleveler och resultat som jag fick.
Vill du läsa om hur jag arbetar kan du läsa här.

Idag äter jag en kost som utgår från oprocessade livsmedel. Mat som man ser vad det är, mat som naturen skapat och som inte är tillverkad i en fabrik d.v.s. mat utan innehållsförteckning. Jag lägger vikten på ren, näringstät, ekologisk mat som gärna är närproducerad.

Jag hoppas kunna bidra med information och inspiration så att du kan ta makten över din hälsa!

Har du frågor eller vill berätta om din hälsoutmaning, får du gärna kontakta mig!