Äppelmos

Äppelmos innehåller massor av den prebiotiska fibern pektin vilken har fantastiska tarmläkande egenskaper.
 


Pektin har visat sig:
- Främja tillväxt av bra tarmbakterier
- Antiinflammatorisk
- Hjälper till att täta tarmväggen
- Främjar produktion av mucus (skyddar tarmen)
- Förhindrar fäste av dåliga tarmbakterier
- Stimulerar produktionen av SCFA*
- Stimulerar tarmläkning
- Binder och eliminerar toxiner/tungmetaller

SCFA: short chain fatty acids. Dessa fettsyror har en rad hälsofrämjande egenskaper.




Att värma äpplen tills de är mjuka gör pektinet mer lättillgängligt och underlättar upptaget. Uppvärmda äpplen tolereras oftast lättare och gör att upptaget görs tidigare i matsmältningskanalen. Skalar du äpplena blir de ännu mer lättsmälta.

Jag behåller skalet på men det går bra att skala äpplena också. Skalet innehåller fibrer, mineraler och polyfenoler.
Citronen och saltet i receptet gör pektinet mer tillgängligt. Om purén bli gele-aktig i konsistensen har du fått ut mycket pektin i din äppelpuré.

Jag rekommenderar att äta ett par matskedar äppelmos varje dag!
 




Ingredienser



10-15 ekologiska äpplen
Nypa salt
3 msk citronjuice
2 tsk kanel
2,5 dl vatten




Recept



Skär äpplena i mindre bitar (med eller utan skal).
Lägg alla ingredienser i en kastrull och sjud på svag värme ca 20 min.
Mosa sönder purén till önskad konsistens, slät eller med mer bitar i.
Låt svalna.
Häll upp i ren glasburk och förvara i kyl.

Äppelmos kan användas i smoothies, som topping på gröt, till kött eller annan mat - eller bara ätas som den.  
 


93912196-90iKVjpg