Egen buljong

Buljonger är grunden i en läkande kost. Den innehåller lättupptagliga näringsämnen som kollagen, aminosyror, gelatin och mineraler och har visat sig:
- vara antiinflammatorisk
- stärka hud, naglar, hår, ben  
- läka tarmen (vilket alla med inflammation behöver)
- främjar matsmältningen
- främja ett stabilt blodsocker
- stärker leder/brosk/senor (glukosamin, hyaluronsyra, kondroitinsulfat)
- förbättra sömn (glycin)

Billigt och lätt att göra dessutom. Smakar himmelskt!


Recept

1 hel kyckling eller
1 kg ben från kyckling, nöt, lamm eller fisk eller
1 kg kött på ben (tex kycklingben, klubbor, vingar, oxsvans eller lammbog)
2 tsk äppelcidervinäger
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 morötter
2 selleristjälkar
en bit kålrot/rotselleri
4-5 kryddpeppar
1 tsk salt
några lagerblad
örter

Lägg köttet, benen eller kycklingen (det du använder) i en stor kastrull. Fyll upp med vatten så det täcker.
Koka upp. Skumma av några gånger.
Dela alla grönsakerna i mindre bitar.
Tillsätt allt utom örterna i kastrullen.
Låt sjuda 1-3 timmar för kyckling & 3-5 timmar för nötben.
Köttet är klart när det faller från benen.
Mot slutet lägg i önskade örter.
Sila och förvara 5 dagar i kyl, frys in resten.
Kan drickas som den är eller använd som bas i soppor, grytor och stuvningar.
Köttet kan användas i soppor, omeletter, sallader eller ätas som det är.
Använd gärna de kokta grönsakerna i din soppa.

Gott & närande!