Fröknäcke

Det är så gott med något knaprigt, salt och brödlikt. Extra goda är dom lite tjockare, tycker jag. Passar såväl till frukost med goda pålägg, dippas i goda röror till tapas eller smula sönder och strö över kokosyoghurten!
Dessa gör man dessutom i ett nafs. Mesta tidsåtgången är i ugnen och då har du ju händerna fria att laga annat gott i köket.

Använd de fröer du har hemma. De går att kombinera efter tycke och smak men ta tex 1 dl solrosfrön, 1 dl sesamfrön och 1 dl av de andra fröerna.
Kör du strikt GAPS kan du skippa fiberhusken för de gelebildande fröerna gör att knäcket hålls ihop ändå (använd halva mängden chia och linfrön då).




Ingredienser


3 dl fröer (sesamfrön, linfrön, pumpafrön, chiafrön, solrosfrön)
1 msk fiberhusk
en knapp dl mandelmjöl eller annat nötmjöl
1 tsk salt
1 tsk brödkrydda, fänkålsfrön eller annan krydda (torkade örter)
1/2 dl smält ghee eller kokosolja
2 dl hett vatten

Topping:
chiafrön, vallmofrön
flingsalt




Recept


Sätt ugnen på 150 grader (varmluft).

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Klicka ner fettet och häll på det kokande vattnet.
Rör snabbt ihop till en smet.

Tryck ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper. Inte för tunt men inte jättetjockt heller. Det kan hjälpa att fukta fingrarna och trycka ut smeten för hand.

Toppa med flingsalt, chiafrön eller vallmöfrön.

Grädda nederst i ugnen ca 40 minuter. Det ska vara torrt men inte brännas, ha koll.
Torka gärna knäcket på eftervärme ytterligare 20 minuter eller tills helt torrt.

Förvaras torrt i rumstemperatur.

Ät med dina favoritpålägg exempelvis avokado, paleoost, nötsmör, lax, grönsaker, röror eller ägg.



85928103-w0dgAjpg



85928105-sG50vjpg