Ghee (klarifierat smör)

Ghee eller klarifierat smör tillverkar man i en enkel process där proteinerna skummas bort och det som återstår är rent mjölkfett. Smöret får då en underbar smak med lång hållbarhet som tål höga stektemperaturer. Dessutom fritt från mjölkens proteiner vilka är kända allergener som bidrar till diverse inflammatoriska tillstånd.

Ghee har använts i tusentals år inom den ayurvediska läkekonsten. Den används
bl.a. till att främja matsmältningen, nerver och hjärna, absorbtion av vitaminer och mineraler vilket stärker immunsystemet och ses som det ultimata läkande livsmedlet för hälsa och allmänt välmående.


Recept

1 paket ekologiskt smör
Djup bredbottnad kastrull
Sked/finmaskig sil
Silduk
Ren glasburk

Skär smöret i små kuber och smält smöret på låg värme i en kastrull.
När allt smör smält sänk värmen till lägsta möjliga tills smöret sjuder försiktigt.
Låt det sjuda i 25-30 minuter.
Under tiden bildas ett vitt skum på toppen vilket du kan ta bort och kasta (med en sked eller en finmaskig sil). Smöret klarnar och bildar en bottensats.
När smöret är helt klarnat låt det svalna en kvart. Häll sedan försiktigt av smöret (utan att få med bottensatsen) i en glasburk eller sila det genom en silduk.
Försvara i rumstemperatur eller i kyl.