Groddat bovetebröd
Det här brödet är gjort av både blötlagt, groddat och fermenterat bovete!
Alla metoderna minskar halterna av s.k. antinutrienter som spannmål, växter, nötter och baljväxter innehåller.
Antinutrienter är ämnen som växterna behöver för att gynna deras tillväxt men som kan vara giftiga för oss människor. Exempel på antinutrienter är fytinsyra, oxalsyra, lektiner och saponiner. Dessa ämnen stör vår matsmältning, retar tarmslemhinnan, binder mineraler och hämmar våra enzymer. Alltså något vi vill minimera. Genom att förbehandla dessa livsmedel (blötläggning, groddning, kokning, fermentering) minskar vi halterna av dessa antinutrienter och istället gör livsmedlen mer lättsmälta med ett högre näringsinnehåll.
Bra va?!
Det här är inget bröd du slänger ihop på en timme. Det tar ca 5-6 dagar att göra men mesta tiden klarar den sig själv.
Det blir något speciellt att lägga så mycket tid och kärlek i något man ska äta. Man äter då inga mängder bröd utan istället bara då och då. Gillar man det kan man ju alltid ha flera omgångar på gång samtidigt :)
4 dl bovete
Lägg bovetet i en sil, koka upp ca 1,5 liter vatten och häll över bovetet. Skölj sedan under kallt rinnande vatten.
Lägg det sköljda bovetet i en glasburk. Låt bovetet fylla max halva burken (utrymmet behövs för bovetet kommer att svälla). Fyll upp burken med vatten till kanten. Sätt på ett lock.
Låt stå ett dygn.
Groddning
Lägg bovetet i en sil och skölj det några gånger i kallt vatten.
Låt bovetet ligga kvar i silen och ställ en bunke under. Bovetet ska nu groddas i silen.
Lägg en fuktad handduk över.
Skölj bovetet några gånger/dag. Låt vattnet rinna av. Ställ silen över bunken igen med handduken över.
Efter ca 2 dagar kan ni se en liten grodd börja komma ut.
Efter ytterligare någon dag har det blivit en liten svans på bovetet (en grodd). Det räcker att den blir några mm lång.
Nu är bovetet groddat!
Det groddade bovetet
2 dl vatten
Lägg det groddade bovetet i en bunke.
Mixa med en stavmixer till en smet. Tillsätt vattnet och mixa till en jämn smet.
Låt smeten ligga kvar i bunken. Nu ska smeten fermentera 1 dygn.
Låt den stå i rumstemperatur med en fuktad handduk över.
Smeten kommer att jäsa lite så förvänta er inte mycket resning av smeten men man ser att den växt lite.
1 dl solrosfrön, pumpafrön eller andra fröer
2 tsk salt
Valfria frön till topping
Värm ugnen till 160 grader.
Blanda ner 1 dl fröer (jag tog 0,75 dl pumpafrön och 0,25 dl linfrön) i smeten samt 2 tsk salt.
Klä en brödform med bakplåtspapper och häll ner smeten.
Toppa med valfria fröer och några nypor flingsalt.
Baka i ugnen, långt ner, i ca 75 minuter. Jag stängde av ugnen och lät den stå inne ytterligare 15 minuter. Känn med sticka om den är klar, den ska inte vara kladdig.
Ta ut brödet och låt svalna.
Brödet får en underbart skorpa med en smak av surdegsbröd. Helt otroligt att man kan baka bröd med endast bovete!
Ät och njut.
Som ni förstår kan man variera smaksättningen som man vill.
Varför inte blanda ner torkad frukt, nötter eller kryddor?
Alla metoderna minskar halterna av s.k. antinutrienter som spannmål, växter, nötter och baljväxter innehåller.
Antinutrienter är ämnen som växterna behöver för att gynna deras tillväxt men som kan vara giftiga för oss människor. Exempel på antinutrienter är fytinsyra, oxalsyra, lektiner och saponiner. Dessa ämnen stör vår matsmältning, retar tarmslemhinnan, binder mineraler och hämmar våra enzymer. Alltså något vi vill minimera. Genom att förbehandla dessa livsmedel (blötläggning, groddning, kokning, fermentering) minskar vi halterna av dessa antinutrienter och istället gör livsmedlen mer lättsmälta med ett högre näringsinnehåll.
Bra va?!
Det här är inget bröd du slänger ihop på en timme. Det tar ca 5-6 dagar att göra men mesta tiden klarar den sig själv.
Det blir något speciellt att lägga så mycket tid och kärlek i något man ska äta. Man äter då inga mängder bröd utan istället bara då och då. Gillar man det kan man ju alltid ha flera omgångar på gång samtidigt :)
Ingredienser
4 dl bovete
Recept
Sköljning
Lägg bovetet i en sil, koka upp ca 1,5 liter vatten och häll över bovetet. Skölj sedan under kallt rinnande vatten.
Blötläggning
Lägg det sköljda bovetet i en glasburk. Låt bovetet fylla max halva burken (utrymmet behövs för bovetet kommer att svälla). Fyll upp burken med vatten till kanten. Sätt på ett lock.
Låt stå ett dygn.
Groddning
Lägg bovetet i en sil och skölj det några gånger i kallt vatten.
Låt bovetet ligga kvar i silen och ställ en bunke under. Bovetet ska nu groddas i silen.
Lägg en fuktad handduk över.
Skölj bovetet några gånger/dag. Låt vattnet rinna av. Ställ silen över bunken igen med handduken över.
Efter ca 2 dagar kan ni se en liten grodd börja komma ut.
Efter ytterligare någon dag har det blivit en liten svans på bovetet (en grodd). Det räcker att den blir några mm lång.
Nu är bovetet groddat!
Fermentering
Det groddade bovetet
2 dl vatten
Lägg det groddade bovetet i en bunke.
Mixa med en stavmixer till en smet. Tillsätt vattnet och mixa till en jämn smet.
Låt smeten ligga kvar i bunken. Nu ska smeten fermentera 1 dygn.
Låt den stå i rumstemperatur med en fuktad handduk över.
Smeten kommer att jäsa lite så förvänta er inte mycket resning av smeten men man ser att den växt lite.
Bakning
1 dl solrosfrön, pumpafrön eller andra fröer
2 tsk salt
Valfria frön till topping
Värm ugnen till 160 grader.
Blanda ner 1 dl fröer (jag tog 0,75 dl pumpafrön och 0,25 dl linfrön) i smeten samt 2 tsk salt.
Klä en brödform med bakplåtspapper och häll ner smeten.
Toppa med valfria fröer och några nypor flingsalt.
Baka i ugnen, långt ner, i ca 75 minuter. Jag stängde av ugnen och lät den stå inne ytterligare 15 minuter. Känn med sticka om den är klar, den ska inte vara kladdig.
Ta ut brödet och låt svalna.
Brödet får en underbart skorpa med en smak av surdegsbröd. Helt otroligt att man kan baka bröd med endast bovete!
Ät och njut.
Som ni förstår kan man variera smaksättningen som man vill.
Varför inte blanda ner torkad frukt, nötter eller kryddor?