Kvass med persika, lime & mynta

Att göra kvass måste vara det lättaste projektet om du vill göra egna fermenterade produkter hemma. Dessutom har jag inte sett att det finns att köpa färdig.

Du får en härligt bubblig dryck, smaksatt som du själv önskar, samt en massa nyttiga bakterier vilka gynnar tarmfloran, hälsan och immunförsvaret!Denna gång smaksatte jag med persika, lime, citron och mynta men det går att använda nästan vilka frukter, bär och grönsaker som helst.
Traditionellt härstammar kvass från östeuropa och är gjord på mörkt bröd som får jäsa. Kvass på rödbetor är också populärt - och en riktig hälsobomb.
 Ingredienser  • 1 liter vatten
  • 2 tvättade och delade persikor
  • 1 tvättad och delad lime
  • 1/2 citron i skivor
  • 4 msk raw honung
  • några kvistar myntaReceptKoka upp 1 L vatten och låt svalna till rumstemperatur.
Blanda ut honungen i en mindre mängd vatten.
Lägg alla ingredienser i en glasbruk med snäpplock, stäng locket.
Låt stå i rumstemperatur i 2-3 dagar. Vänd burken då och då för att blanda allt. När man ser att det bubblar lite är det klart.
Sila bort frukten och fyll kvassen på flaskor.  
Låt flaskorna stå ytterligare några dagar i rumstemperatur. Detta gör att fermenteringen fortsätter och kvassen blir kolsyrad.
Sätt sedan in flaskorna i kylen för förvaring. Fermenteringen fortsätter men går betydligt långsammare.

Alternativa smaksättningar
Jordgubbar & rabarber
Blåbär & citron
Rödbetor
Hallon & citron
Plommon
Björnbär


Jag har inte själv varit med om att flaskor exploderat men hört andra berätta. Vid lång fermentering bildas mycket gas vilket ökar risken. Jag brukar låta flaskorna vara max 1 vecka i kyl och med tanke på att jag bara gör 1 L kvass åt gången går den åt inom rimlig tid ändå.
Ett alternativ är att lätta lite på locket och "pysa" ut gas så kan de stå längre i kyl. Å andra sidan är det kolsyran man vill åt så det är en balansgång :) 93412738-KTBKMjpg

Fyll alla ingredienser i en glasburk och låt stå i rumstemp 2-3 dagar med locket på.


93412809-0Rjjijpg