Midsommartårta

En tårta med jordgubbar hör väl till midsommar. Denna är dessutom enkel att göra. Använd de bär ni gillar, med eller utan lemoncurd och toppa med mandel och mynta.

Önskar er en glad midsommar!



Ingredienser


KAKAN

4 ägg
3-4 msk honung
125 g smält smör/ghee eller kokosolja
3-4 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
nypa salt

Smaksätt med tex: citronzest, bittermandel, lime, kardemumma eller annan smaksättning.

LEMONCURD

2 ägg
1 äggula
1/2 dl honung
Zest och skal av 1 stor eller 2 små citroner
1 dl smakfri kokosolja
 




Recept


KAKAN

- Vispa ägg och sötning luftigt med elvisp.
- Vänd ner övriga ingredienser, börja med 3 dl mandelmjöl.
- Smaka av och justera konsistensen till lagom krämig. Är smeten för lös tillsätt mer mandelmjöl.
- Häll smeten i smörad och bröad (mandelmjöl) form.
- Grädda i 170 grader i ca 20 minuter.
- Känn med sticka att kakan är klar.
- Låt svalna.

LEMONCURD

- Vispa ihop ägg, honung, zest och citronsaft.
- Sätt över vattenbad på medelvärme.
- Blanda ner kokosoljan.
- Vispa hela tiden tills lemoncurden tjocknar.
- Tag bort från värmen och låt svalna.
- Häll över i burk och låt stå i kyl över natt (tjocknar mer).




Montering


Använd kakan hel utan att dela den.
Bred på lemoncurden och sedan vispad kokosgrädde.
Toppa med jordgubbar, mynta och mandelspån.

Du kan även använda andra bär (blåbär, vinbär, björnbär eller hallon), rostad kokos, citronmeliss, lime eller andra ätliga blommor.



29753857-Q2xMzjpg