Nöt & fikonbröd

Jag var sugen på ett bröd med tuggmotstånd och lite fastare i konsistensen. Dessutom hade jag en massa nötter och fröer i skafferiet att använda mig av så det blev ett bröd på enbart nötter, fröer, ägg och kokosolja. Efter julen hade jag fikon över så de åkte med också. Resultatet blev superbra och det här brödet kommer jag verkligen att göra ofta!
Brödet är väldigt näringstätt och mättande så det blir lagom att skära i mycket tunna skivor- och så räcker det ju så mycket längre då!
Jag använde mig av de nötter och fröer jag hade hemma så välj just dina favoriter.Ingredienser


150 gram valnötter
150 gram mandel
6 ägg
1 dl smält kokosolja
1 dl krossade linfrön
250 gram fröer (linfrö, pumpakärnor, solroskärnor, sesamfrön, chiafrön)
1 tsk salt
10 hackade torkade fikon

Topping
nypa flingsalt
blåa vallmofrönRecept


 • Sätt ugnen på 150 grader.
 • Klä en brödform med bakplåtapapper.
 • Hacka nötterna grovt. Det är godare om det är stora bitar i brödet.
 • Vispa ihop äggen med kokosoljan. Tillsätt saltet.
 • Tillsätt alla nötter och fröer till äggblandningen. Linfrön köper jag hela och krossar i en kaffekvarn precis innan andvändning. Fungerar att krossa i mixer också. Fördelningen av mängden fröer är inte så viktigt. Jag använder mig av en köksvåg och häller ihop lite av varje tills det blir 250 gram.
 • Hacka fikonen grovt och blanda i.
 • Låt smeten svälla i 5 minuter.
 • Häll i brödformen och toppa med flingsalt och något frö. Jag använde mig av blåa vallmofrån men t.ex. chiafrön funkar också!
 • Grädda i ugnen ca 60 minuter. Det bubblade upp en del fett på kanterna men det försvinner när du tar ut brödet från ugnen.
 • Låt svalna på galler.
 • Njut med valfritt pålägg.


23023440-KTfPzjpg