Nyponpulver

Varför köpa dyra pulver när du kan göra eget gratis? Just nu är buskarna fyllda med nypon, så ut och plocka!

Att torka bär och andra superfoods är ett utmärkt sätt att bevara alla nyttigheter så du kan njuta av dessa under hela hösten och vintern. Toppen om du vill hålla förkylningar och influensor borta.
Lätt är det också. Jag torkar i rumstemperatur för att behålla alla vitaminer intakta.

Vad är så bra med nypon då?
Nypon innehåller massor av c-vitamin och betakaroten. Ett enda nypon täcker hela dagsbehovet av vitamin c. Nypon innehåller även vitamin A, vitamin E, flera B-vitaminer samt kalcium, kalium och magnesium.
Studier har visat att nypon kan sänka kolesterolet och blodtrycket, hämma tillväxt av cancerceller samt minska smärta och inflammationer vid reumatism och artros. En superfrukt helt enkelt!
 




Recept



- Nypon (alla är ätbara i Sverige)
- Bakplåtspapper
- Bricka

Rensa och dela nyponen. Jag tog ut kärnorna men läst att man inte behöver göra det.
Lägg nyponen på en bricka med bakplåtspapper och låt den stå framme i rumstemperatur.
Låt nyponen bli helt torkade.
Mixa till ett pulver. Jag använde en kaffekvarn men du kan använda en stark mixer eller liknande. Om du låter kärnorna vara kvar under torkningsprocessen kan du sila pulvret med en vanlig sil, så de hårda kärnorna fastnar i silen.
Förvara pulvret i en lufttät burk eller återförslutningsbar påse.

Nyponpulvret kan till exempel användas i smoothies, juicer, på gröt eller till nyponsoppa, som te eller i bröd.
Eller har ni andra tips?
 



98713455-twpiajpg