Paleo-ost

Ja du läste rätt. Men paleo är ju mejerifritt och då äter man väl inte ost...
Namnet kan vara missvisande men faktiskt blir "osten" både skivbar, smakar som ost samt smälter på varm mat!

Basen är kokade grönsaker och osten går vanligtvis under namnet "zucchiniost" men genom att blanda i halva mängden morötter istället för endast zucchini får osten sitt ostiga utseende. Osten går även att krydda (vid strikt AIP uteslut chili) om man vill. Prova er gärna fram. Jag hade chili i min :)

Den är inte särskilt svår att göra heller, kolla in!




Ingredienser


4 dl skalad zucchini och delad i mindre bitar
4 dl skalad och riven morot (riven på grövsta järnet)
3 dl vatten
1 msk kokosolja (smakfri)
1 msk citronjuice
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
3,5 msk näringsjäst
4,5 msk gelatin (Great lakes, röda burk eller annat kollagen som stelnar efter upphettning)

Valfritt:
1 tsk chiliflingor, vitlökssalt eller torkade örter




Recept


Sjud zucchinin och moroten på svag värme i 3 dl vatten cirka 20 minuter, tills helt mjuk.

Häll av vattnet.

Mixa de kokta grönsakerna med kokosoljan, citronjuicen, äppelcidervinäger, salt och näringsjäst. Mixa på maximal hastighet tills helt slät. Smaka av.
Vill du ha mer ostsmak så tillsätt mer näringsjäst. Ev. salta mer.

Tillsätt gelatinet och mixa igen tills helt utblandad.

Om du ska tillsätta kryddor, tillsätt dessa sist och blanda med en träslev.

Klä en form (15x15 cm) med bakplåtspapper och häll i smeten. Sätt på ett lock eller klä med plastfolie. Låt osten stelna i kylen (minst 6 h eller över natt tills helt stelnad).

Skiva osten och ha som pålägg, på pizzan eller bara som snacks.



85928093-HoBbSjpg
Osten blir skivbar som viken ost som helst!




85928097-iEofWjpg