Pannacotta

Världens bästa efterrätt enligt mig eftersom den kan anpassas till det kostprogram man följer.
Den kan göras på kokosmjölk eller kokosgrädde (AIP, Paleo) eller på hemmagjord yoghurt eller kefir (GAPS). Det går också att byta ut en del mot mandelmjölk om man föredrar det..
Dessutom är gelatinet man använder rena rama medicinen. Det innehåller byggstenarna till våra leder och bindväv, främjar en god mag,- och tarmhälsa och stärker vårt skelett, hud, hår och naglar. Kan det bli bättre? (Gelatinet kan även komplettera kosten om du inte får i dig tillräckligt med buljonger).

Gelatinet jag använder kommer från gräsbetande djur och beställs från iherb.com. Märket är Great Lakes och använd den röda burken när du ska göra saker som ska stelna (pannacotta, gelegodis). Denna måste blandas med varm vätska. Vill du ta gelatin som tillskott kan du använda den gröna burken och gelatinet från den kan blandas både i kalla och varma vätskor (och stelnar inte). Du kan t.ex. ha det i te eller smoothies.
Receptet är från 2016 men nu kan du få tag på kollagenpulver även i Sverige. 

22934457-MHHw3jpg



Jag gjorde pannacottan på kokosmjölk och kokosgrädde där en smaksattes med saffran & vanilj med lingontopping och en annan med vaniljsmak och blåbärstopping. Att servera i nubbglas med bara 3 cl i varje glas visade sig bli en perfekt liten munsbit när man har ett välfyllt fikabord :) För man måste ju smaka på allt! Eller hur ;)
En sats blev ca 18 glas.



Ingredienser



Saffran & vanilj pannacotta med lingontopping
- 2,5 dl kokosmjölk
- 2,5 dl kokosgrädde
- 1 msk honung
- 2,5 tsk gelatin (pulver)
- 1/2 pkt saffran
- 1/4 tsk vaniljpulver
Topping
- 1,5 dl lingon
- 1 tsk gelatinpulver
 
Vaniljpannacotta med blåbärstopping
- 2,5 dl kokosmjölk
- 2,5 dl kokosgrädde
- 1 msk honung
- 2,5 tsk gelatin (pulver)
- 1/2 tsk vaniljpulver
Topping
- 1,5 dl blåbär
- 1 tsk gelatinpulver




Recept


  • Häll kokosmjölken, kokosgrädden, vaniljpulver och saffranet i en kastrull och värm på medelvärme tills det precis ska sjuda.
  • Tillsätt honungen och smaka av.
  • Strö i gelatinet och vispa ut det så inga klumpar finns kvar.
  • Häll i formarna och ställ in i kyl.



När pannacottan har stelnat kan du gör toppingen.
 




  • Värm lingonen i en kastrull med lite vatten (nån msk).
  • När de kokar mosa sönder lingonen för att få ut all vätska. (Du kan använda en gaffel)
  • Sila lingonen för att få bort skalen och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  • Värm igen och tillsätt gelatinet. Rör ut eventuella klumpar.
  • När pannacottan stelnat, häll på lingonjuicen och ställ in i kylen igen.



Dessa kan med fördel göras dagen innan de ska ätas men klarar sig även flera dagar i kylen.